Caselan pitkät vaijeriliukuradat metsän yllä olivat käyntimme suunniteltu syy. Jenni ja Juno halusivat kokeilla myös Canyon Swing ja Nepalese Bridge aktiviteetteja. Olin katsellut etukäteen aikatauluja ja suunnitellut päiväohjelmamme. Puisto on auki 9-17 ja useimmat toiminnot ovat tarkasti aikataulutettuja ja osa järjestetään vain kerran tai kahdesti päivässä.
Suunnitelmamme oli Big cat drive thru, Safari, Giraffe feeding, aviary, zip lines, nepalese bridge ja canyon swing. Lisäksi Juno olisi halunnut pygmihippojen tapaamiseen ja Jenni tutustua paremmin servaaleihin ja ratsastaa kamelilla. Epäilin ettei ihan kaikkea ehdittäisi, koska eri toimintojen loppumisen ja seuraavan alkamisen väliin pyydettiin jättämään aina tunti väliä paikasta toiseen siirtymiseen.
Jo aamulla lippukassalla myyjä sanoikin suoraan neljän aktiviteetin olevan liikaa yhdelle päivälle ja puiston keskellä olevaan ravintolaan ei kuulemma kannata edes suunnitella menevänsä, koska siihen kuluisi liikaa aikaa. Selvä.
Asiaa tavallaan helpotti se, että pygmihippo tapaamisia ei järjestetty lainkaan, Canyon Swing oli pois käytöstä, vuorelle jossa vaijeriliu'ut olivat ei saanut ottaa Rioa mukaan, joten minä jouduin luopumaan siitä osuudesta kokonaan, toisaalta minulle sopivat rata-ajat ilman huimaavaa nepalilaista riippusiltaa olisivat olleet aamupäivällä ja lasten haluamat yhdistelmäajat iltapäivällä, joten emme olisi ehtineet mihinkään muualle puistossa.
Safaripuisto on jaettu neljään alueeseen plus lisäksi sisäänkäynniltä toiseen suuntaan on vuori, jossa suurin osa seikkailuaktiviteeteista järjestetään. Aloitimme kuljetuksella kolmossalueelle, jossa ovat kaikki isot kisut. Casela valitettavasti järjestää tapaamisia kaikkien eri kissalajien kanssa, myös pentutapaamisia ja lisäksi kävelyitä isojen kissapetojen kanssa. Nämä olivat seikat joiden vuoksi etukäteen mietin pitäisikö koko puisto jättää väliin. En halua tukea arveluttavaa eläinten kohtelua ja yritän opettaa samaa lapsille. Rajan vetäminen on toki melko hankalaa, jollei yksiselitteisesti jätä täysin käymättä eläintarhoissa ja muissa eläinaktiviteeteissa. (Aiheesta lisää myöhemmin toisessa kirjoituksessa.)
Teimme safariautokierroksen tiikerien ja leijonien alueiden läpi. Näillä melko isoilla ja vehreillä alueilla elää vanhimmat yksilöt, jotka ennen ovat olleet tapaamisissa. Näissä suurissa aitauksissa niillä oli useimpiin eläinpuistoihin verrattuna oikein mukavat eläkepäivät. Monet tiikerit ja leijonat loikoilivat ylhäällä puissa, aivan auton vieressä, vaikka olisivat halutessaan voineet valita suojaisempia piilopaikkoja, joten ilmeisesti safariajelut ja ihmiset eivät sitten niin häiritse.
Tämän jälkeen siirryimme kuljetuksella neljännelle alueelle, jossa olisi safari, kirahvit ja kamelit. Kirahvien ruokinta-aika oli juuri loppumassa, joten menimme ensin ruokkimaan niitä ja nämä suloisuudet olivatkin ehdottomasti päivän paras osuus ja kaikkien suosikki. Tällä kertaa yksi kirahveista nuoli Rion niskaa, muttei mussuttanut kenenkään kättä, kuten Keniassa, kun K:n huomaamatta hänen selässään kantorinkassa olleen Neon käsi oli jo kyynärpäätä myöten kirahvin kidassa.
Päätimme sitten vielä kerran matkustaa hyvin kuoppaisen reitin joen ylityksineen neljännelle alueelle ja osallistua safarille. Savannialue oli valtava ja siellä oli mahdollista nähdä paljon erilaisia antilooppeja, strutseja, sarvikuonoja ja seeproja. Autenttisuutta häiritsi hieman se, että sarvikuonot ja seeprat oli rajattu aidoin tiettyyn osaan suuresta tasangosta, varmaankin ihan käytännön syistä, jotta ne olisi löydettävissä helpommin jokaisella kierroksella. Puiston kaksi sarvikuonoa on siirretty tänne turvaan Etelä-Afrikasta, jossa niiden vanhemmat ovat joutuneet salametsästäjien uhreiksi.
Safarin jälkeen Jenni ja Juno halusivat vielä ratsastaa kameleilla, jotka olivat kylläkin dromedaareja, Riokin sen tiesi. Lopuksi yritimme vielä päästä näkemään edes vilauksen Junon toivomista pygmihipoista, mutta vaikka kuinka tähyilimme, ei näkynyt edes korvan kärkiä, siellä taidettiin olla täysin sukelluksissa tai rantaruovikossa piileskelemässä.
Aika loppui kesken ja Walk thru Aviary jäi myös kokonaan näkemättä. Puistossa on jo mainittujen lisäksi myös kotieläinpuisto, leikkipuisto, tube liukuradat ja rakenteilla näytti olevan kelkkarata alas vuorelta. Jos haluaa nähdä ja tehdä kaiken tarjolla olevan, puistossa lienee pakko käydä kahtena päivänä. Jos Caselaa arvioidaan ainoastaan eläintarhana, sanoisin sillä olevan mahdollisuuksia olla keskivertoa parempi vain suhteellisen pienin parannuksin. Isojen kissojen hyödyntäminen oli ainut selkeä miinus. Käyntimme tarkoituksen eli seikkailupuiston puolen kohteista emme lopulta päässeet testaamaan yhtäkään, joten niitä emme sinänsä voi arvioida. Tiukat aikataulut on kuitenkin hyvin hankala yhdistää eläinpuistopuolen katseluun, joten suosittelisin keskittymään käynnillä selkeästi jompaankumpaan tai seikkailupuiston kaikkea toimintaa pitäisi olla tarjolla koko päivän kaikkina aikoina, jottei kaikki aika kulu odotteluun ja paikasta toiseen edestakaisin siirtymiseen.
http://www.caselapark.com/en/