Golden Circle käsittää kolme tunnettua nähtävyyttä kätevällä etäisyydellä Reykjavikista. Moni turisti osallistuukin valmiille päiväretkelle ja näkee pääkaupungin lisäksi Islannista lähinnä Geysirin, Pingvellirin ja Gulfossin. Mekin aloitimme matkamme suuntaamalla lentokentältä suoraan kolmen kohteen keskellä sijaitsevalle leirintäalueelle Skjoliin ja tutustuimme niihin ensimmäisinä päivinä (ja öinä, koska käytyämme Reykjavikissa hakemassa Ikeasta lisälämmikettä kylmiin öihin, pysähdyimme vasta paluumatkalla keskiyön kävelylle Pingvelliriin.) Useimmat luonnonnähtävyydet ovat Islannissa ilmaisia ja niissä voi vierailla mihin vuorokauden aikaan tahansa, joten (nelivedolla) autoilevan matkailijan ei ole juurikaan tarvetta käyttää valmiita retkipalveluja.
Täällä sijaitsee alkuperäinen Geysir. Tiesittekö, että sana geysir on alunperin juuri tämän kuuluisan yksilön nimi ja otettu käyttöön tarkoittamaan kyseistä ilmiötä kaikkialla maailmassa. Alkuperäisen Geysirin typerät ihmiset valitettavsti tukkivat heittelemällä sinne kiviä 60-luvulla ja sen mahtavat 80-metriset purkaukset loppuivat kokonaan tukkeuman vuoksi, myöhemmin maanjäristykset ovat avanneet uusia väyliä ja nykyään pari kolme kertaa päivässä on mahdollista nähdä noin 15 metrinen purkaus. Uusi kuuluisuus onkin viereinen Strokkur, joka turistiystävällisesti syöksee kiehuvaa vettä ja höyryä 30 metrin korkeuteen joka viides minuutti.
Pingvellirin repeämä sijaitsee mannerlaattojen yhtymäkohdassa ja laajenee vuosittain
3-18mm. Muinoin siirros toimi Islannin alkuperäisen neuvoston Allpingin kokoontumispaikkana. Neuvostoissa jaettiin mm. tuomioita ja paikalla virtaavaan putoukseen päätyivät noituudesta epäillyt, jotka Islannissa olivat poikkeuksellisesti miehiä. Viereisessä solassa on nykyään tarjolla kirkasvetinen sukelluskohde.
Keskiyöllä oli lähes yhtä valoisaa kuin sumuisina ja sateisina päivinä, jollaisia useimmat islantilaiset päivät ainakin osin olivat.
Gulfoss, kultainen putous, meinasi 1900-luvun alussa tuhoutua ulkomaisten sijoittajien halutessa rakentaa siihen voimalan. Legendan mukaan maanomistajan 12-vuotias tytär Sigridur Tomasdottir käveli paljain jaloin 120 kilometriä Reykjavikiin hallituksen eteen, uhaten heittäytyä putoukseen, jollei suunnitelmaa peruta. Todellisuudessa suunnitelma kaatui ilmeisesti rahoitusvaikeuksiin, mutta putouksella on joka tapauksessa muistomerkki 1957 kuolleelle Sigridurille.
Aurinkoisella ilmalla putouksesta sankkana kaiken kastelevana sumuisena suihkuna kohoavissa pisaroissa voi nähdä sateenkaareen. Ilta-auringon viimeisissä säteissä näimme siitä pienen aavistuksen.
Hienoa oli ensimmäisinä päivinäkin, mutta paljon upeampaa seurasi.
👌🏻😍
VastaaPoistaMielenkiintoiset selostukset ja upeat kuvat, varsinkin tuo viimeinen. <3
VastaaPoista